Stappen voor een verblijfsvergunning

Iedereen die langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven en niet uit een land uit de Europese Unie komt, dient een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit gaat niet altijd even makkelijk, omdat er een enorm langdurig proces met veel administratie aan vooraf kan gaan. Het is begrijpelijk om ondersteuning bij de aanvraag van een verblijfsvergunning te vragen, want veel zaken zullen voor iemand zonder juridische kennis vrij lastig te begrijpen zijn. In deze blog wordt er dieper ingegaan op de zaken die bij het aanvragen van een verblijfsvergunning komen. 

De MVV aanvragen

Buitenlanders die van plan zijn om voor een lange tijd in Nederland te blijven, zijn verplicht om ten eerste een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aan te vragen. Dit dient al geregeld te zijn voordat de persoon naar Nederland vertrekt. Het is heel belangrijk om dit goed te regelen, want je komt niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als je niet in het bezit bent van een MVV. Let hier dus goed op! Wanneer de persoon vervolgens aankomt in Nederland, wordt de Toelating en Verblijf (TEV) procedure gestart. Hier kan veel tijd overheen gaan. Dit proces verloopt in zijn geheel via de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Hoe gaat de procedure in zijn werk?

Inburgeringsexamen

Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, dien je eerst een inburgeringsexamen af te leggen. Dit is een examen dat gaat over tradities, normen en waarden en de taal in Nederland. Als deze toets afgerond en behaald is, kan er verder worden gegaan in de procedure.

Laat je documenten goed checken

Niet alle documenten van andere landen worden zomaar geaccepteerd in Nederland. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan worden gecheckt welke documenten wel rechtsgeldig zijn in Nederland en welke niet. Wanneer documenten uit een land van herkomst niet worden geaccepteerd in Nederland, dienen deze eerst gelegaliseerd te worden in het land van herkomst. Wanneer dit nog niet helemaal duidelijk is, kan er ook een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht worden ingeschakeld. Deze advocaat kan deze stappen dan allemaal, zelfs voor vertrek, voor je uitzoeken.