Lees hier de werkzaamheden van een mediator

scheiden met een mediator

Ga voor overzichtelijk scheiden met een mediator

Mediator Roermond en mediator Rotterdam weten alles op het vlak van scheiden en conflicten. Bij een scheiding waarvoor een mediator veel wordt ingezet komt veel poespas kijken. Als je met een goed vertrouwen de scheiding in wilt is het van belang deze aan een mediator over te laten om het hele proces te begeleiden. Een mediator voorkomt dat je in een vechtscheiding terecht komt. Door een mediator kunnen jij en je partner onderling duidelijke afspraken maken waarbij de kans op heftige conflicten wordt verminderd. Denk aan afspraken over financieen, omgangsregelingen, bezittingen en een toekomstplan. Mediator Roermond en mediator Rotterdam zullen na een intake verschillende begeleidende gesprekken voeren met zowel beide ouder als de kinderen. Voor iedere partij worden afspraken gemaakt die vast komen te staan op schrift en zo weet ieder wat zijn/haar aandeel is in het proces. Stukken worden vervolgens naar de rechter gestuurd waarna een uitspraak volgt. Het scheelt veel werk en de scheiding vind helemaal persoonlijk afgestemd op wensen van alle partijen plaats.

Kinder en partner alimentatie

De rechter kan oordelen dat er allimentatie moet worden betaald door beide partners. Voor kinderen is het vaak een noodzaak dat er allimentatie wordt betaald. Hier wordt gekeken naar het inkomen van de ouders. Hoe lager het inkomen, hoe minder allimentatie wordt betaald. De mediator kan hier veel uitleg over geven en advies. De rechter bepaald de uiteindelijke hoogte van zowel kinder als partner allimentatie. Ook wordt de draagkracht gemeten door naar eventuele toeslagen zoals het kindgebonden budget mee te nemen in de berekening. Partner allimentatie wordt betaald als een ex-partner dit eist. Ook hierbij is de hoogte sterk inkomensafhangelijk. Prijzen stijgen tevens ieder jaar. Of er allimentatie moet worden betaald is bepaald of er sprake is van minderjarige kinderen. Maar ook als er geen kinderen zijn kan allimentatie worden gevraagd.

Bezittingen en schuldregelingen tijdens eens scheiding

Een mediator kijkt naar schulden en bezittingen van beide partners. Schulden zijn in een gemeenschap van goederen huwelijk gezamelijk en dat geld ook voor alle bezittingen die voor het huwelijk zijn aangeschaft zoals een huis en een auto. Elke partner heeft de helft aandeel en evenveel recht op bezittingen. Ook draaien beide partners voor schulden op. De mediator kan hiervoor een afspraken plan opstellen. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden hebben jullie zelf afgesproken welke bezittingen en schulden van wie zijn of welke gezamelijk zijn. De huwelijkse voorwaarden kunnen worden opgevraagd en daarop afgesteld kan een gezamenlijk plan worden opgesteld. Ook voor een samenlevingscontract zijn voorwaarden opgesteld. Hier is ook een speciaal plan voor bezittingen en schulden neergezet. Het enige voordeel is dat bij de scheiding van een samenlevingscontract geen rechter ingeschakeld hoeft te worden. De regels van een geregistreerd partnerschap zijn het zelfde als bij een huwelijk en dus is hier de keuze uit voorwaarden of gemeenschap van goederen. Een mediator kan een handig overzicht opstellen van schulden en inboedel en hiervoor bekijken wat ermee gebeurd en hoe deze worden verdeeld.