Je pensioen opbouwen door te beleggen

Pensioen opbouwen vindt in Nederland plaats via verschillende kanalen. Je hebt maar één pensioen, maar dit pensioen bestaat uit 3 pijlers. De eerste pijler voor pensioen opbouwen is de AOW. AOW is uiteraard de afkorting voor ‘Algemene Ouderdomswet’. Dit is het deel van het pensioen dat geregeld wordt door de Rijksoverheid. In pijler 2 vind je pensioen dat wordt opgebouwd als je in loondienst bent: er geldt een werkgevers- en werknemersdeel. Via de derde pijler kun je pensioen opbouwen met behulp van aanvullende en individuele verzekeringen.

Pensioen opbouwen met de AOW

De AOW is een soort basisinkomen, bedoeld voor iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Met behulp van AOW kun je rondkomen. Wie in Nederland woont of er werkt, bouwt AOW op. Dat gaat automatisch. De hoogte van het AOW wordt jaarlijks bepaald aan de hand van ontwikkelingen in het minimumloon. AOW maakt deel 1 van je pensioen uit.

Pensioen opbouwen via werkgever- en werknemersdeel

Pijler 2 is voor iedereen die in loondienst is. Je bouwt pensioen op met behulp van het werkgeversdeel (meestal rond de 2/3 van de totale premie) en het werknemersdeel (zo’n 1/3). Je pensioen opbouwen via de tweede pijler gebeurt automatisch als je in loondienst bent. De premies via het werkgever- en werknemersdeel worden via het pensioenfonds belegd. De winst geldt als aanvullend pensioen. Op die manier wordt je pensioen dus nog groter.

Individuele verzekeringen en je pensioen opbouwen

Het is ook mogelijk om je pensioen verder op te bouwen met behulp van een individuele verzekering. Je moet hierbij denken aan levensverzekeringen en lijfrente. Als je op zoek bent naar een geschikte plek voor het online beleggen van je lijfrente, dan ben je bij Synvest aan het juiste adres. Lijfrente helpt je een extra potje voor je pensioen op te bouwen. Door slim te beleggen, kun je je pensioenbedrag soms dusdanig vergroten dat je eerder met pensioen kunt.

Pensioenvoorzieningen voor ZZP’ers

Ook als je ZZP’er bent, zijn er speciale pensioenregelingen. Deze regelingen zijn vrijwillig en maken deel uit van de derde pijler. Als ZZP’er heb je baat bij vrijwillige verzekeringen, omdat je via pijler 2 geen pensioen opbouwt. Verantwoordelijken voor het in goede banen leiden van de opbouw en uitkeer van pensioen zijn de DNB: De Nederlandsche Bank en de AFM: Autoriteit Financiële Markten. De regels waar werknemers, werkgevers en pensioenfondsen zich aan moeten houden, staan vastgelegd in de Pensioenwet. Deze wet staat onder toezicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat de eindverantwoordelijke is.

Lijfrente en pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen doe je met behulp van lijfrente. Als je lijfrente eenmaal opgebouwd hebt, kun je deze vervolgens beleggen. Je krijgt hiervoor in ruil een periodieke uitkering. Het beleggen van lijfrentekapitaal houdt in dat je de zekerheid van sparen hebt, plus de kansen van een belegger. Lijfrente gaat naar fondsen die in onder meer obligaties, aandelen en zelfs vastgoed investeren. Een deel wordt periodiek uitgekeerd en over het overige deel bouw je rendement op.

Waarom lijfrente uitstellen?

Lijfrente laten uitkeren, of juist investeren? Met het beleggen van lijfrente bouw je meer rendement op dan wanneer je het bedrag opspaart. Een voordeel van lijfrente is dat het in Box 1 van de inkomstenbelasting valt. Dit houdt in dat je er geen vermogensbelasting over betaalt.

Voor meer informatie hierover ga je naar Synvest.nl.