De redenen voor een lening oversluiten

Wist jij al dat je een lening oversluiten kunt? Het oversluiten van een lening kan ervoor zorgen dat je meer duidelijkheid krijgt. Het is daarom verstandig om naar deze mogelijkheden te kijken als je meerdere bedragen open hebt staan bij kredietmaatschappijen. Wanneer je hier meer informatie over op gaat zoeken kom je er al snel achter dat er meerdere geldverstrekkers zijn waar je dit kunt doen. Een van de partijen die jou bij de oversluiting kan helpen is De Nederlandse Kredietmaatschappij. Maar waarom zou je nou een oversluiting doen? Onderstaande informatie legt het uit.

Een lening oversluiten voor een lagere rente

Een lening oversluiten is een handige manier om te profiteren van een betere rente. Het kan namelijk voordelig zijn om jouw lening na een bepaalde tijd over te sluiten. Wanneer je een bepaalde lening hebt of juist enkele leningen bij meerdere kredietmaatschappijen dan betaal je ook verschillende rentes. Door een oversluiting te maken zorg je ervoor dat je van de beste rente gaat genieten. Voornamelijk bij hypotheken kan het een goede zet zijn, omdat de rente hier vaak lager gaat zijn dan de rentevoet die vooraf vastgesteld is. Een kredietmaatschappij kan jou hier altijd meer informatie over geven.

Minder kosten op de lange termijn

Een lening oversluiten wordt daarom ook wel eens een herfinanciering of herziening genoemd. Je gaat vanaf dat moment genieten van verschillende voordelen. Zoals gezegd profiteer je in eerste instantie van een lagere rente. Op de lange termijn zal het jou minder kosten gaan opleveren als je de overstap gaat maken. Tevens kun je hiermee een verlenging aangaan, waardoor je maandelijkse lasten kunnen dalen. Dit zorgt weer voor nieuwe financiële ruimte, zonder dat je hiervoor een nieuw bedrag moet gaan lenen. Je profiteert er dus direct van door de oversluiting te regelen.

Duidelijkheid krijgen over jouw financiën

Daarnaast kan een lening oversluiten ook voor meer duidelijkheid zorgen. Wanneer je meerdere leningen hebt lopen bij verschillende kredietmaatschappijen kan het zijn dat je het overzicht kwijtraakt. Je kunt alle leningen dan onderbrengen bij een maatschappij, waardoor je precies weet waar jouw geld naartoe gaat. Dit zorgt er ook weer voor dat je geen enkele betaling over het hoofd gaat zien. Het kan immers altijd voorkomen dat je een overboeking vergeet te doen. Bij de aflossing van leningen kan dit echter wel weer nieuwe gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een hogere aflossing.

Een boete betalen voor de overstap

Hoewel een lening oversluiten een goede keuze kan zijn, zitten er soms ook nadelen aan verbonden. Zo hanteren kredietmaatschappijen vaak een boete over het oversluiten. Je breekt immers de overeenkomst met de maatschappij, waardoor zij geld mis gaan lopen op basis van de rente die jij maandelijks betaalt. Zorg er daarom wel voor dat je weet of deze boete ook voor jou gaat gelden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarna zal het alleen maar lonen om de lening over te sluiten en jouw financiën onder een dak te krijgen voor de toekomst.