Waar kan je terecht voor juridisch advies?

Iedereen kan het ooit nodig hebben: juridisch advies. Of je nou een conflict hebt met een bedrijf, familielid of een onbekende, een conflict is nooit fijn. Dit komt omdat er vaak nog wat op het spel staat. Wanneer je last hebt van een juridisch probleem is het natuurlijk wel fijn dat je bij iemand terecht kan. In deze blog lees je hier meer over.

Juridisch advies inwinnen

Allereerst is het belangrijk bij wie je juridisch advies kan inwinnen. Wanneer er sprake is van een juridisch conflict wil je gepast advies krijgen van een jurist of advocaat. Laat je dus niet leiden door vrienden of familie aangezien je niets bezwarend wil doen of zeggen. Dit kan namelijk weer tegen je worden gebruikt in een juridisch conflict. Zorg ervoor dat je dus juridisch advies inwint bij een specialist, zoals een jurist of advocaat. Deze twee zijn echter niet hetzelfde. Zo zijn alle advocaten juristen, maar zijn niet alle juristen een advocaat. Een jurist is geen beschermde titel in Nederland, terwijl een advocaat dat wel is. 

Wanneer je besluit om een advocaat te nemen voor juridisch advies, kan je advocaat naar de rechter kan stappen indien dit nodig is. Een jurist die geen advocaat is, zal dus nooit in een toga in de rechtbank procederen. 

Wanneer heb je juridisch advies nodig?

Wanneer je juridische problemen hebt, is dat nooit fijn. Ze kunnen overal mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Een conflict met je werkgever, zoals ontslag of contractbreuk;
  • Een erfenis, waardoor er ruzie in de familie ontstaat;
  • Echtscheidingen waarbij partners er niet uit komen; 
  • Oplopende schulden waarbij een incassobureau wordt ingeschakeld; 
  • Wanneer je geen uitkering krijgt, maar hier wel recht op hebt.

Wanneer je dus met een van de bovenstaande zaken te maken krijgt, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een specialist.